Een kijkje in onze proto-keuken
In de keuken kijken van een ander is altijd interessant. Maar het wordt pas leuk als dat zou kunnen in de proto-keuken van een uitvinders bureau. Zoals bij LARA Inventing. Waar wij uitvindingen realiseren tot tastbare en testbare prototypen. Want hier in het rustieke Veenhuizen in het hoge Noorden, verscholen tussen al het groen, worden in het diepste geheim, in alle verborgenheid, diverse uiteenlopende uitvinding uitgedokterd en ge-prototyped.
Koksgeheim! . . . geen pottenkijkers . . . helaas !
U begrijpt dat onze keuken in werkelijkheid zo gesloten is als een bus. Het zou niet best met ons gesteld zijn als iedereen, die dat zou willen, hier zomaar even een kijkje achter de deur zou kunnen nemen. Dat gebeurt dus ook niet. In onze potten en pannen wordt niet gekeken. Zelfs de uitvinder zelf kan deze proto-keuken niet betreden. We zouden namelijk alles moeten verstoppen of afdekken. Er staan immers meerdere proefmodellen en prototypen opgesteld. Uiteraard tonen wij het prototype aan de uitvinder die opdracht heeft gegeven tot vervaardiging van een prototype .Dat doen wij dan in een aparte besprekingsruimte.
Om u toch even een idee te geven
Om u toch even te laten proeven van de sfeer en mogelijkheden, hebben we een verzameling foto’s geplaatst waarvan het geen kwaad kan dat u die ziet. De foto’s, met uitzondering van vrijgegeven producten, zijn zodanig zijn weergegeven, dat niemand anders dan alleen de betreffende uitvinder en wijzelf het fragment kunnen herkennen. Ook vertellen we meestal niet de toepassing maar alleen de kernfunctie. Zo heeft u toch een idee van wat wij technische gezien allemaal kunnen, zonder het echte geheim te verklappen en zonder dat er chocolade van gemaakt kan worden! En zo ziet u, het koksgeheim is geen verzinsel, het bestaat echt !
Maken en laten maken
Natuurlijk vervaardigen wij niet alles zelf. Vaak bestaan prototypen uit ingewikkelde vormen of uit meerdere samenwerkende onderdelen, waar je geavanceerde machines voor nodig hebt om ze te kunnen fabriceren. Dan laten wij die delen maken bij onze vaste en vertrouwde maak-partners die over deze machines beschikken. Uiteraard is er strikte geheimhouding afgesproken met dit select aantal maak-partners. Als de onderdelen dan klaar zijn, stellen wij ze hier eigenhandig samen tot een compleet prototype. Maar er zijn ook veel ambachtelijke handwerkzaamheden die we bewust zelf uitvoeren. Daarbij kan worden gedacht aan werkzaamheden waar veel concentratie en fingerspitzengefühl bij komt kijken of creatief/constructief moet worden nagedacht tijdens het werk. Bijvoorbeeld het opbouwen van een carbonfiber model, of het vervaardigen van een lamineermal, het ingieten van een verwarmingselement, het speciaal verlijmen van iets, of een verschaald proefmodelletje buigen uit staaldraad, om maar even wat voorbeelden te noemen. Het functioneel testen doen we eigenlijk altijd zelf. Dit omdat we de praktische kennis en ervaring uit eerste hand willen opdoen. Goede feeling met materiaal is één van de belangrijkste voorwaarden om een goed prototype te kunnen bouwen.
Korte lijnen
Prototypen vervaardigen is dus een combinatie van laten maken, zelf maken en zelf samenstellen en zelf testen. Het voordeel daarvan is ook dat de kennis uit de testresultaten zo nodig meteen kunnen worden verwerkt in het voorliggend computer ontwerp. Dat betekent meestal dat we het ontwerp op die punten aanpassen, vervolgens deze verbeterde delen aan de hand van het aangepaste ontwerp opnieuw gaan maken of laten maken, om ze tenslotte opnieuw samen te stellen en wederom gaan testen. We noemen dat een try-out. Omdat er zich slechts één deur bevind tussen de prototyping ruimte en het ontwerpkantoor en bovendien beide taken door dezelfde persoon worden uitgevoerd, zijn de lijnen letterlijk en figuurlijk uiterst kort. En dat is natuurlijk heel gunstig voor de efficiëntie.
Virtual prototyping vs real prototyping
Het aantal benodigde try-outs hangt geheel af van de moeilijkheid van een uitvinding. Maar, gelukkig kunnen we tegenwoordig het aantal try-outs beperken m.b.v. virtual prototyping. Het in stap 4 vervaardigde computermodel kunnen we namelijk tot op zekere hoogte vooraf virtual testen. Door er bijvoorbeeld een sterkte-, bewegings- of gedragssimulatie op los te laten. Zo weten we in stap 4 al heel veel over de haalbaarheidskansen en faalrisico’s, alvorens we in het echt de real prototyping fase gaan starten. Het komt er eigenlijk op neer dat we in stap 4 (technisch uitwerken) de volgende stap 5 (prototyping) al zoveel mogelijk proberen in te schatten op realiteitsgehalte. Daarmee beperken we de risico’s van financieel verlies en teleurstelling in een zo vroeg mogelijk stadium.
Prototyping is eigenlijk net “haute cuisine“
Een uitvinding realiseren tot een tastbaar en testbaar prototype is eigenlijk net kokkerellen op hoog niveau. Bijzondere ingrediënten maken of kopen, deze samenvoegen, enkele voorproeven doen, nog wat veranderen nog maar weer eens wat proeven, bijstellen enz. enz. En als het gerecht (lees prototype) klaar is dan gaan we nog even terug naar de computer die onder hetzelfde dak staat. Daar stellen we het recept (lees ontwerp) bij aan de actuele stand van het gerealiseerde prototype. Want we willen natuurlijk alles wat we doen en gedaan hebben, goed vastleggen. En uiteraard worden de testresultaten nauwkeurig bijgehouden en uiteindelijk vastgelegd in een testrapport.
Mooi en goed
Zoals een gerecht goed moet smaken en er mooi uit moet zien, zo moet een prototype voldoende goed kunnen functioneren en er tevens goed uit zien. De prototypen die wij maken worden niet alleen gebruikt om de functie en het gedrag te testen, maar ook om te kunnen worden opgediend bij een geïnteresseerde partij. Bijvoorbeeld een potentiële afnemer of licentienemer. Het oog wil dan ook wat. Dit geldt zeker als we in contact treden met mensen die meer marktgericht dan technisch zijn ingesteld. Een techneut kan al gauw door de onvolkomenheden heen kijken, zoals een kok dat kan door zijn nog on-opgediende gerechten. Maar een gast wil terecht een mooi opgediend gerecht op tafel, dat goed smaakt en goed van structuur en kwaliteit is. Zo wil een potentiële afnemer terecht een goed functionerend prototype op tafel zien dat er bovendien goed uit ziet.
Passie voor prototyping
Bijna alle koks houden van smaakvol en mooi eten. Dat moet ook wel, anders zouden de gerechten niet zo mooi en zo smaakvol kunnen worden opgediend. En zo is het ook met prototype-bouwers. Als die geen passie zouden hebben met het werk en het eindresultaat dan, dan zouden de prototypen natuurlijk niet voldoende goed uit de verf en uit de test kunnen komen. In onze proto-keuken vind je passie, ambacht, creativiteit, kennis en diverse opgestelde prototypen van diverse uitvinders. Hier staan geheime zaken opgesteld die helaas, alleen voor de ogen van de kok bestemd zijn. Maar dat maakt onze keuken wel zo bijzonder en ook wel een beetje geheimzinnig en spannend. Op afspraak kan een uitvinder uiteraard zijn eigen prototype komen bekijken in een aparte ruimte.
Freddy de Jong
design engineering prototyping